ScenoProt on Luonnonvarakeskuksen (Luke) koordinoima hanke, jossa on tutkittu elintarvikkeiksi viljeltävien kasvien viljelyä, laatua ja prosessoitavuutta, kuluttajien asenteita prosessoituihin tuotteisiin sekä terveys- ja ympäristövaikutuksia. Se on kansainvälinen yhteistyöhanke, jossa on mukana useita yliopistoja ja tutkimuslaitoksia. ”Hankkeessa tavoitellaan nykyistä monipuolisempaa ja kotimaisempaa proteiinijärjestelmää, jonka hyötyjä ovat mm. parempi valkuaisomavaraisuus, ympäristö- ja ilmastokestävyys sekä terveellisempi ruoka”, kertoo ScenoProt-hankkeen johtava tutkija Anne Pihlanto.

Viljelyn monipuolistaminen lisää viljelyvarmuutta ja vastaa kuluttajien tarpeisiin kasviproteiinivalmisteista. ”Maltillisella tuotannon ja kulutuksen muutoksella parannetaan terveyttä ja vähennetään ilmastovaikutuksia”, Pihlanto toteaa.

Hankkeeseen mukaan valittiin proteiinikasveja sen perusteella, mitä kasveja Suomessa voi viljellä ja minkä verran sekä minkä laatuista proteiinia ne tuottavat. Yksi ScenoProt-hankkeeseen valikoituneista kasveista oli öljyhamppu. ”Hampulla on monia erityispiirteitä muihin kasviproteiinilähteisiin verrattuna”, Pihlanto kertoo. Sillä on esimerkiksi hyvä proteiinipitoisuus ja öljynlaatu sekä hyvä aminohappokoostumus. Hamppu sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, mikä tekee siitä erinomaisen proteiinilähteen.

Makutestissä paistomuru ja hamppujuoma

Osana ScenoProt-hanketta öljyhampusta tehtiin tuotekokeiluja ja kehitettiin reseptiikkaa. Pihlannon mukaan heidän havaintonsa perusteella kokonaiset ja kuoritut siemenet sekä öljynpuristuksen sivutuotteena muodostuva puristekakku sopivat hyvin prosessointiin. Niissä elintarvikkeissa, joissa hamppua hyödynnettiin, hamppu oli pääkomponenttina. Hampun, kuten muidenkin kasviproteiiniraaka-aineiden käytössä haetaan parhaiten toimivaa kokonaisuutta. ”Tuotteissa haetaan tasapainoista yhdistelmää maun, rakenteen ja suutuntuman osalta huomioiden prosessoinnin vaatimukset”, Pihlanto sanoo.

ScenoProt-hankkeessa kehitettyjä tuotteita arvioitiin asiantuntijaraadin voimin. Arvioinnissa oli mm. rakenteeltaan juustoa tai kalapuikkoa muistuttava paistopala, jauhelihan tapaan käytettävä paistomuru, hapatettu jogurttimainen hamppujuoma sekä hamppunäkkäri ja tuorejuuston tapaan käytettävä hamppulevite. Pihlannon mukaan erityisesti hamppulevitteet ja näkkileipä saivat kiitosta.

 

ScenoProt-hankkeen kotisivu: https://www.luke.fi/scenoprot/