Emoyhtiömme Trans Farm Oy järjesti 26.6. Iitissä Päijät-Hämeessä koulutus- ja verkostoitumistilaisuuden hampun, kuminan ja korianterin viljelijöille sekä niiden viljelemisestä kiinnostuneille.

Puhtaiden, laadukkaiden ja vastuullisten öljyhampputuotteiden valmistaminen vaatii osaavia viljelijöitä, jotka tuntevat kestävät viljelymenetelmät sekä keinot parhaan mahdollisen sadon tuottamiseen. Kotimaisen öljyhampun tuottaja, FoodFarmin emoyhtiö Trans Farm Oy onkin yhteydessä kasvin viljelijöihin säännöllisesti paitsi sähköisesti, myös kasvokkain ennen kaikkea erilaisissa koulutustilaisuuksissa ympäri Suomen.

Trans Farm järjesti 26.6. yhdessä kuminaa ja korianteria tuottavan Caraway Finland Oy:n kanssa koulutus- ja verkostoitumistilaisuuden erikoiskasvien viljelystä kiinnostuneille ja niitä jo viljeleville. Lämmin ja aurinkoinen keli siivitti tapahtuman osallistujamäärän odotettua paljon suuremmaksi.

”Kyllä siellä tosi paljon porukkaa oli, parkkitilakin meinasi loppua ihan kesken!” naurahtaa liikennejärjestelyjä ohjannut Artturi Pura Trans Farmilta, ”Vierailijoita oli kuulemma tullut Säkylästä asti.”

Erikoiskasvien asiantuntijoiden lisäksi paikalla oli edustajia muun muassa lannoitteita valmistavalta Yara Finlandilta, Itämerta suojelevalta Baltic Sea Action Groupilta sekä Viljelijän Berneriltä – kaikki viljelijöille tuttuja nimiä.

Vaikka suurelle osalle tapahtuman osallistujista kumina oli öljyhamppua tutumpi kasvi, keräsi hamppu paljon huomiota niin uusilta kuin vanhoiltakin viljelijöiltä. Moni kiinnostui erityisesti öljyhampun luomuviljelystä: koska hampun viljelyssä ei käytetä lainkaan kemiallisia torjunta-aineita, on se puhdas vaihtoehto ottaa mukaan luomuun.

Soveltuvuus luomuviljelyyn ei ole öljyhampun ainoa etu perinteisiin viljelykasveihin verrattuna. Kuluttajan näkökulmasta hampussa korostuu varsinkin sen hiilensidontakyky ja ekologisuus. Kasvaessaan hamppu ottaa ilmakehästä hiilidioksidia äärimmäisen tehokkaasti, sitoen siitä osan maahan. Hamppu istuu myös luonnon ekosysteemeihin mainiosti, tarjoten oivallisen elinympäristön pölyttäjille.