Kasviproteiinien markkinoiden kasvu on nopeaa ja kysyntä öljyhampun kaltaisille proteiinipitoisille ja monipuolisille tuotteille on suuri – varsinkin tulevaisuudessa. Esimerkiksi Luonnonvarakeskus arvioi, että lähes puolet suomalaisen ruokasektorin tulevaisuuden arvonlisästä syntyy kasviperäiseen syömiseen liittyvästä tuotekehityksestä.
Pitkällä tähtäimellä kasvua syntyy kasviproteiinin tuotantoketjun jokaisessa vaiheessa pellolta pöytään. Pyrimmekin FoodFarmilla kehittämään paitsi omia tuotteitamme, myös öljyhampun jalostusmahdollisuuksia yhteistyössä muiden kasviproteiinien asiantuntijoiden kanssa.
Tutkimusta ja tuotekehitystä asiantuntijoiden kanssa
Seinäjoen ammattikorkeakoulun johtamassa Future Frami Food Lab -hankkeessa öljyhampun jalostusmahdollisuuksia kehitetään rinnan muiden kasviproteiinien kanssa. Tavoitteena on luoda yhä paremmin käyttäjien tarpeisiin vastaavia jatkojalosteita. 3-vuotisen hankkeen rahoittaa Euroopan unioni, Seinäjoen kaupunki ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Future Frami Food Lab -hankkeen tärkein kehityskohde on kasviproteiinien ekstruusio. Useiden elintarvikeapplikaatioiden valmistusprosessiin kuuluvassa ekstruusiovaiheessa pyritään muokkaamaan tuotteen rakennetta: esimerkiksi öljyhampun proteiinijauhosta voidaan ekstruusion avulla muodostaa kiinteitä ja lihamaisia jalosteita. Ekstruusion jälkeen tuotetta voidaan esimerkiksi maustaa tai värjätä ja sen rakennetta voidaan muokata edelleen.
Prosessissa voidaan saada aikaan esimerkiksi suutuntumaltaan miellyttävän rapea, hieman pähkinäisen makuinen hamppujae. Öljyhampun lisääminen muiden kasviproteiinien ekstruusioon voi parantaa tuotteiden koostumusta ja proteiinipitoisuutta.
Öljyhamppu soveltuu ekstruusioon erinomaisesti, ja ekstruusiolla valmistettavia hampputuotteita on tutkittu jo ennen Future Frami Food Lab -hanketta. Erilaisia ekstruusiomenetelmien soveltuvuutta hampulle on selvitetty muun muassa osana maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -ilmastokokonaisuutta.
Katso alta video öljyhampun ekstruusiosta!