Joulu ja uusivuosi tuovat tullessaan mahdollisuuden pysähtyä sekä nauttia kauniista kelistä, hyvästä seurasta ja ennen kaikkea juhlapöydän herkuista. Jouluiset makumuistot yhdistävät sukupolvia ja tekevät yhteisistä hetkistä ikimuistoisia. Joulua voi viettää pienellä porukalla tai yhdessä suvun kanssa, kotona tai maailmalla – tärkeintä on hengähtää ja viettää juhla tavalla, joka tuntuu hyvältä!

FoodFarm kiittää lämpimästi kuluneesta vuodesta ja toivottaa rauhaisaa joulunaikaa. Jos juhlapöytä kaipaa vielä täytettä tai kokki vaihtelua, kannattaa kokeilla alta löytyviä herkullisia reseptejä: öljyhamppu-teemaisia suklaabrownieita tai vegaanista sinappimunakoisoa. Monipuolisena raaka-aineena hamppu soveltuu perinteisten reseptien maustajaksi tai kokonaan uusien kokeilujen pohjaksi.

Hyvää joulua FoodFarmilta! 🎄

HamppuFarmin suklaabrowniet

Yhteistyökumppanimme HamppuFarmin herkullisesta, gluteenittomasta suklaabrownie-reseptistä riittää makeaa useammaksi päiväksi ja usealle herkuttelijalle. HamppuFarmin tuotteet löydät ruokakaupasta tai HamppuFarmin verkkosivuilta.

Ainesosat

  • 120 g voita
  • 3 kananmunaa
  • 100 g kookossokeria + 3 rkl vuoan jauhoitukseen
  • 1 dl gluteenitonta jauhomixiä
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 1 dl Hamppufarmin kuorittuja hampunsiemeniä + 3 rkl vuoan jauhoitukseen
  • 150 g tummaa suklaata
  • 2 cl Brandyä tai Jaloviinaa (voi korvata tuoreella appelsiinimehulla)
  • 1/2 leivinjauhetta

Esivalmistelut

Hakkaa suklaa reiluksi ja karkeiksi paloiksi. Sulata voi juoksevaksi mikrossa, anna jäähtyä hieman.
Sekoita kuivat aineet keskenään: kaakaojauhe, gluteeniton jauhoseos ja leivinjauhe. Siivilöi poistaaksesi paakut.
Voitele uunivuoka ja jauhoita kuorituilla hampunsiemenillä ja kookossokerilla.

Valmistus

  1. Riko munat kulhoon, lisää sokeri ja vatkaa kevyesti. Älä vaahdota, kevyt sekoitus riittää.
  2. Lisää sekoittaen jokaisen ainesosan kohdalla: ensin sulatettu voi, sitten Jaloviina tai muu terästys, ja lopuksi kuivien aineiden seos. Lisää hampunsiemenet ja suklaa.
  3. Kaada taikina voideltuun ja jauhoitettuun uunivuokaan.
  4. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Jäähtynyt brownie on helppo leikata paloiksi. Lämpimänä se on lusikoitavissa suoraan tarjoilukulhoon.

Sinappimunakoiso – sinappisillin vegaaninen serkku

Maukas ja vegaaninen sinappimunakoiso sopii juhlapöytään sinappisillin korvikkeeksi niin kasvis- kuin sekasyöjillekin. Mirva Olinin laatima ohje esiteltiin alun perin Turun yliopiston Brahea-keskuksen tapahtumassa.

Ainesosat

  • 1 pieni munakoiso
  • vettä ja suolaa keittämiseen
  • Sinappikastike
  • 2 dl omenaviinietikkaa
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 3 rkl Dijon-sinappia
  • 2 rkl vegaanista majoneesia
  • 2 rkl kaurafraichea
  • 1 dl hienonnettua tilliä
  • ½ suolaa
  • 1 tl sinapinsiemeniä
  • ripaus valkopippuria

Valmistus

  1. Suikaloi munakoiso n. 1 x 3 cm paloiksi. Keitä suolalla maustetussa vedessä 10 minuuttia. Valuta ja jäähdytä.
  2. Sekoita sinappikastikkeen ainekset keskenään.
  3. Kaada kastike jäähtyneiden munakoisojen päälle.
  4. Anna maustua yön yli.

Tarjoa keitettyjen perunoiden kera tai leivän päällä. Sinappimunakoiso sopii sinappisillin korvaajaksi. Kun sinappikastikkeen aateloi noin ruokalusikallisella konjakkia, saat joulupöytään juhlavan vaihtoehdon konjakkisinappisillille.