Öljyhamppu on erityisen ainutlaatuinen kasvi, myös leivonnassa ja ruoanlaitossa. Se tuo kaivattua monipuolisuutta kasviperäisten raaka-aineiden palettiin, ja myös maistuu hyvältä. Öljyhampun siemenen herkullinen pähkinäinen maku ja hyvät ravintoarvot ovatkin yhdistelmä, joka sytyttää niin koti- kuin ammattikokinkin. Tiesitkö esimerkiksi, että öljyhampun siemen on erinomainen hyvien rasvojen lähde, koska se sisältää juuri optimaalisessa suhteessa omega-rasvahappoja? Lisäksi tässä gluteenittomassa ravinnon kulta-aineessa on runsaasti ja helposti hyödynnettävässä muodossa kuitua, proteiinia, monipuolisesti vitamiineja sekä kivennäisaineita. Hamppuproteiini onkin arvokas lisä kasvipohjaisiin proteiinilähteisiin. Se on helposti imeytyvää ja vastaa rakenteeltaan soijapapua tai kananmunankeltuaista. Hamppuproteiini sisältää hurjat kaksikymmentä aminohappoa, mukaan lukien kaikki keholle välttämättömät aminohapot.

Miten sitten käyttää hamppua ruoanlaitossa ja leivonnassa?

Hampunsiemeniä, hamppurouhetta ja hamppulesettä voi käyttää leivonnassa lisäämällä niitä esimerkiksi sämpylä- ja leipätaikinaan vahvistamaan rakennetta ja parantamaan ravintoarvoja. Leivonnan lisäksi hampunsiemenet sopivat lisättäväksi lähes kaikkiin ruokiin, kuten kasvispihveihin ja keittoihin. Kuoritut siemenet sopivat sellaisenaan tai paahdettuina syötäviksi tai vaikkapa hamppumaidon pohjaksi. Niitä voi myös lisätä salaatteihin tai tehdä kuoritusta hampusta smoothien. Myös kokonaiset siemenet sopivat naposteltaviksi sellaisenaan tai paahdettuina tai lisänä vaikkapa myslin kanssa. Hamppurouhe sopii hyvin proteiini- ja kuitulisäksi smoothieen, jogurttiin, viiliin, puuroihin tai mysliin. Sitä voi lisätä myös urheilusuorituksen jälkeen nautittavaan palautusjuomaan. Kuitupitoinen hamppulese soveltuu hyvin lisättäväksi erilaisiin välipalatuotteisiin parantamaan ravintoarvoja ja lisäämään kuidun määrää.