Marraskuun lopussa julkaistuissa vuoden 2024 kansallisissa ravitsemussuosituksissa korostetaan kasvisruoan roolia terveellisen ruokavalion rakentajana. Ravitsemussuosituksissa kehotetaan lisäämään kasvisten ja kasviproteiinien sekä hedelmien ja marjojen määrää ruokavaliossa.
Ravitsemussuositusten vaikutus kohdistuu ennen kaikkea ruokapalveluihin, kuten kouluruokaloihin ja lounasravintoloihin. Varsinkin julkisen sektorin ruokapalvelut pyrkivät noudattamaan tarjoamissaan annoksissa ravitsemussuosituksia.
Tarve maukkaille ja terveellisille kasviproteiinivaihtoehdoille kasvaa
Ravitsemussuosituksissa lihasta saatavia ravintoaineita, ennen kaikkea proteiineja, korvataan öljyhampun kaltaisilla kasviproteiinituotteilla. Ruokapalvelujen siirtyessä kasviproteiinien käyttöön tarve helpoille ja terveellisille kasviproteiinituotteille tulee kasvamaan entisestään.
Pulaa tuotteista ei kuitenkaan ole: esimerkiksi FoodFarmin hamppuproteiineilla ruokaan saa lisättyä helposti proteiinien lisäksi muun muassa ihmiselle välttämättömiä amino- ja rasvahappoja sekä kuituja. Kotimaiset hamppuproteiinituotteet ovat myös ulkomailta tuotuja kasviproteiineja vastuullisempi valinta, sillä niiden kuljettaminen tuottaa vain murto-osan tuontituotteiden päästöistä.
Maku, terveellisyys ja halpa hinta
Kasvisruoan valintaan vaikuttaa ennen kaikkea ruoan maku, terveellisyys ja hinta. Lounasravintoloiden ruokailijoiden tottumuksia kartoittaneen Turun yliopiston Hiililounas-hankkeen mukaan esimerkiksi kestävään kehitykseen liittyvät arvot vaikuttivat suurimmalla osalla tutkituista ruokailijoista arkipäiväisiä tekijöitä vähemmän. Tämä näkyi kasvisruokailijoiden ruokailutottumuksissa: useimpien kasvisruokaa syöneiden ruokavalioon kuului myös lihaa, kalaa tai kanaa.
Ravintosuositusten mukaiset, terveelliset ja kestävää kehitystä tukevat ruoka-annokset ovatkin olleet monessa lounasravintolassa suosittuja jo ennen uusia suosituksia. Esimerkiksi Helsingin yliopiston opiskelijaravintoloissa yli puolet ruokailijoista valitsee päivittäin kasvisruoan. Hiililounas-hankkeessa lähes kolmasosa ruokailijoista valitsi kasvisruoan – ja 80% kertoi syövänsä mieluusti samaa ruokaa uudestaan!
Hankkeessa huomio kiinnittyi laadukkaisiin aineksiin ja maukkaisiin ohjeisiin. Mukana olleista resepteistä kiitosta sai esimerkiksi hamppupohjainen Lindströmin kasvispihvi. Lisää ideoita reseptien kehitykseen saat FoodFarmin reseptivihosta! Kaikki tuotteemme näet tuotesivuiltamme.