Päivien lyhentyessä ja yöpakkasten laskeutuessa pelloille ovat FoodFarmin emoyhtiö Trans Farm Oy:n viljelijät saaneet puitua vuoden öljyhamppusadon, joka ylitti monen odotukset. Satoarvioiden perusteella FoodFarm saa jatkojalostettavaa hamppua tänä vuonna yli kaksinkertaisen määrän viime vuoteen verrattuna!

Täydellinen yllätys erinomainen sato ei ollut. Hampun viljelijöiden määrä on kasvanut nopeasti ennätyssuureksi: viljellyn hampun pinta-ala on lähes puolitoistakertainen viime vuoteen verrattuna. Tärkeä rooli on myös oikeilla viljelykäytännöillä, jotka uudet viljelijät ovat omaksuneet nopeasti.

”Hyvään satoon vaikuttaa viljellyn pinta-alan lisäksi taito kasvattaa hamppua. Nimenomaan viljelytaidot meidän viljelijöillä näyttää olleen erinomaisesti hallussa,” Trans Farm Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Leppälä hehkuttaa.

Pelkkä viljelyalan kasvaminen ei selitäkään erinomaista tulosta: myös hampun hehtaarikohtainen sato kasvoi selkeästi. Vaikka kasvukauden sääolosuhteetkin ovat olleet hyvät, nostaa Leppälä tärkeimmäksi tekijäksi viljelijöiden osaamisen.

”Sillä on todella suuri merkitys, minkälaiseen maalajiin öljyhamppua viljellään. Meidän kyselyiden perusteella peltovalinnat tehtiin tänä vuonna todella hyvin, ja viljelijöiden osaaminen tässä kehittyy jatkuvasti.”

FoodFarmin emoyhtiö on yhteydessä öljyhampun viljelijöihin säännöllisesti sekä kasvokkain että puhelimen ja verkon välityksellä. Mahdollisuus saada säännöllisesti tietoa Suomessa vielä teollisessa mittakaavassa suhteellisen tuoreen kasvin viljelystä takaa vastuullisen ja kannattavan viljelyn.

Kuluttajan näkökulmasta hampusta tekevät vastuullisen ennen kaikkea sen ilmastovaikutukset. Öljyhamppu on ilmastoystävällinen kahdella tapaa: sen hiilijalanjälki suhteessa proteiinipitoisuuteen on todella pieni, ja se sitoo kasvaessaan ilmakehästä hiilidioksidia tehokkaasti.

Viljelijöille öljyhampussa korostuu sen hyvä hinta. Siitä maksetaan monia muita erikoiskasveja paremmin, ja hehtaarikohtaisen sadon parantuessa myös viljelyn kannattavuus kasvaa nopeasti.

Katso alta muun muassa hampun puimiseen erikoistuneen HamppuHarvest Oy:n Toni Lindgvistin kommentit kauden sadosta!